maandag 12 december 2011

Juana Borrero, Cuba (1877-1896)Juana Borrero werd geboren op 17 mei 1877 te Havana, als dochter van schrijver en patriot Esteban Borrero Echevaria en Consulelo Pierra. Ze begon op haar vijfde met schilderen en schreef haar eerste gedicht toen ze zeven was. Op haar tiende was ze al verschillende talen machtig. We zouden dus kunnen stellen met een wonderkind te maken te hebben, al zijn er ook geruchten dat ze tegen die tijd al ouder was en dat haar geboortedatum dus niet zou kloppen, maar bewijzen zijn daar niet voor.

In 1887 volgde ze haar eerste lessen aan de San Alejandro Kunst academie, en vier jaar later werden haar eerste gedichten gepubliceerd in verschillende bladen en tijdschriften te Cuba.

In 1892 verblijft ze enige tijd met haar vader in New York alwaar ze onder ander Jose Marti ontmoet. In dezelfde periode ontmoet ze eenmaal terug in Havana ook de moderne dichter Julian del Casal(1863-1893), met wie ze een eigenaardige intieme relatie onderhoudt. Na zijn plotselinge dood raakt Juana in een diepe depressie en sluit zich voor een periode van tien maanden op in haar kamer.

In 1895, raakt ze in een liefdesrelatie verwikkeld met de ongeveer tien jaar ouder Carlo Pio Uhrbach die abrupt eindigt wanneer ze een jaar later met haar ouders noodgedwongen vertrekt naar Key West.

Op 9 maart 1896 sterft ze aan de gevolgen van tubercvulose, 18 jaar oud.

bronnen : wikipedia / find a grave memorial

Twilight


All is peace and calm ... In the twilight
the aroma of jasmines can be smelled,
and, over the glassy surface of the river,
is heard the flapping wings of the swans

which, like a bunch of snowy flowers,
glide over the smooth water surface.
Now the dusky bats reemerge
from their many secret hiding places,

and a thousand turns, and capricious spins
they make in the tranquil atmosphere;
or fly very close to the ground,

barely grazing with their gray wings
the yellow petal of the bitter thistle,
or the virgin corolla of the humble mallow.

vertaald uit het spaans door José Wan Diaz.

Geen opmerkingen: