woensdag 14 december 2011

Ellis Humphrey Evans (Hedd Wyn), Wales (1887-1917)Ellis Humphrey Evans (die later overigens bekender zou worden onder zijn schrijversnaam Hedd Wyn, dat zoveel betekend als gezegende vrede) werd geboren op 13 januari 1887 te Trawsfynydd als oudste van elf kinderen in het gezin van Evan en Mary Evans.

Zijn onderwijs ontving hij voornamelijk op de lagere- en de zondagsschool. Op zijn veertiende zette hij daar dan ook een punt achter om als schaapherder voor zijn vader te gaan werken. Hoewel Evans op school niet veel meer was dan een middelmatige leerling bleek hij wel aanleg te hebben voor het schrijven van poëzie. Zijn eerste gedichten produceerde hij dan ook reeds op zijn elfde.

Op zijn negentiende nam hij voor het eerst deel aan een Eisteddfod (een festival voor literatuur, muziek en performance, alwaar de beste dichter een zetel c.q troon wint), om een jaar later zijn eerste "chair" binnen te slepen te Bala. In 1910 nam hij de schijversnaam Hedd wyn aan. Zijn poëzie waarin de thema's natuur en geloof duidelijk de boventoon voerde was voor een groot deel beinvloed door dichters als Shelley en Keats.

Na verschillende Eisteddfodau op zijn naam te hebben geschreven en hij eindelijk leek af te stevenen op de National Eistedfodd chair, bereikte de oorlog zijn hoogtepunt en meldde hij zich aan bij het Britse leger. Hij onderging zijn basistraining te Liverpool en arriveerde juni 1917 in Flechin, Frankrijk, alwaar hij zich aansloot bij the 15th Battalion Royal Welch Fusiliers. In Frankrijk legde hij toch nog de laatste hand aan zijn inzending voor de National Eisteddfod 1917 die hij op 15 juli op de bus deed. Dezelfde dag vertrok hij met zijn bataljon richting Passchendale, alwaar hij op 31 juli 1917 zou sneuvelen.

Op 6 september 1917 werd hij tot winnaar uitgeroepen van de National Eisteddfod Chair. Men zou er pas later achterkomen dat winnaar op dat moment al niet meer in leven was, aangezien hij zijn inzending "Yr Arwr" = "De held", had ondertekend met Fleur de Lys.

In 1918 verschenen zijn gedichten voor het eerst in druk onder de titel "Cerdd'ir Bugail (de gedichten van een schaapherder)

bron : wikipediaWar

Alas, this is an age so mean
That everyman is made a Lord,
For all authority's absurd
When God himself fades from the scene.

As quick as God is shown the door
Out come the cannons and the sword:
Hate on hate on brother poured
And scored the deepest on the poor.

The harps that once could help our pain
Hang silent, to the willows pinned.
The cry of battle fills the wind
And blood of lads--it falls like rain

Geen opmerkingen: