maandag 21 november 2011

Kajuh Karel Destovnik, Slovenië (1922-1944)Karel Destovnik werd geboren op 19 december 1922 te Šoštanj, Slovenië als het oudste kind van Jože Destovnik and Marija Vasle. Het voorzetsel Kajuh dat hij er later zelf aan toe zou voegen, was ontleend aan de geboorteplaats van zijn grootvader.

Hij werd van de prestigieuze Celje middelbare school geschopt in verband met het verspreiden van het communistische gedachtegoed en vervolgde zijn opleiding te Maribor.

Kajuh begon met het schrijven van gedichten aan de vooravond van de tweede wereldoorlog. Zijn eerste publicaties verschenen in een literair magazine voor de jeugd "Slovenska mladina" dat werd uitgegeven door een vriend van hem; Dušan Pirjevec. Ook in de daaropvolgende jaren zouden zijn gedichten hier regelmatig in verschijnen. Daarnaast was hij een erkend vertaler. Vooral vanuit het Tjechisch. Voorbeelden van schrijvers die door hem vertaald werden waren onder andere Jiri Wolker & Jaroslav Seifert.

Hij werd gearesteerd door de Joegoslavische autoriteiten aan het eind van januari 1941 en gevangengezet. Binnen een maand was hij weer op vrije voeten en sloot zich in april van dat jaar aan bij het Joegoslavisch leger. Na nog een korte tijd in gevangenschap van de Gestapo te hebben verkeerd sloot hij zich uiteindelijk aan bij het Sloveense verzet.

Zijn revolutionaire gedichten waren zeer geliefd onder de Sloveense Partizanen en werden uiteindelijk ook gebruikt ter rekrutering van nieuwe krachten. In de herfst van 1943 publiceerde hij deze Partizaanse gedichten, die nadien nog vele malen herdrukt zouden worden.

In Februari 1944 stuitte zijn divisie in een bar strenge winter op een sterk Duits offensief. Destovnik verschanste met zijn mannen in een huis nabij Žlebnik, dat op 22 februari van dat jaar werd aangevallen door een Duitse Patrouille. Kajuh was één van de eerste die daarbij het leven liet. Hij werd 21 jaar.

Op 21 Juli 1953, werd hij uitgeroepen tot nationale held.

Bron: Wikipedia.

Hieronder een korte Sloveense docufilm over het leven van Kajuh Karel Destovnik.

1 opmerking:

Jürgen Smit zei

hier treft u ook nog een korte docu : http://www.youtube.com/watch?v=HA2ron7zRF0