donderdag 10 november 2011

Henry Denison, USA (1795-1819)

Henry Denison werd geboren op 31 mei 1795 te Guilford, Vermont als zoon van (rechter) Gilbert en Huldah Denison. Zoals het een gehoorzaam kind betaamt, begint hij in 1811 aan een studie rechten aan de universiteit van Vermont, die hij in 1816 af zou ronden. Daaropvolgend vertrekt hij naar New York om te gaan werken op een advocatenkantoor, maar al snel komt hij tot de conclusie dat dit hem maar weinig bevalt en dat hij eigenlijk maar één ding wil : schrijven.

Hij vertrekt naar Milledgeville, Savannah / Georgia alwaar hij zich volledig richt op zijn literaire carriere. Vanaf de zomer van 1819 brengt hij een wekelijks te verschijnen literair blad op de markt : "The Georgia Republican". Lang zou het blad overigens niet bestaan, aangezien Denison op 31 oktober 1819 reeds komt te overlijden aan de gevolgen van koorts.

Na verschillende pogingen van Israel K Tefft (vriend en redacteur van The Savannah Georgian) om Denisons werk gepubliceerd te krijgen, worden zijn gedichten uiteindelijk opgestuurd naar "The Coronal, a magazine of verse" te Greenock, Schotland, in de veronderstelling dat het complete werk in 1824 zou verschijnen. Pas in 1828 ontvangt Tefft een klein boekje met de titel : "The Columbian Lyre", waarin slechts 13 pagina's gereserveerd bleken voor Denisons gedichten. Meer dan tweederde van zijn werk bleek gewoonweg verdwenen.

Een exemplaar van "The Colombian Lyre" treft u hier

Geen opmerkingen: