woensdag 13 mei 2009

Edmund John Armstrong (1841-1865)

Edmund John Armstrong werd geboren op 23 juli 1841 te Dublin.

Armstrong wordt beschreven als een vroegwijs mannetje dat reeds op jonge leeftijd gedichten schreef. Hij was Voorzitter Geschiedenis op Trinity College (alwaar hij in 1859 was begonnen met zijn studie) en werd gezien als een goed spreker, maar zijn carrière aldaar werd afgebroken vanwege een slechte gezondheid. Door een verwaarloosde verkoudheid en fysieke overbelasting zou er een bloedvat in de longen gesprongen zijn. (we schrijven het jaar 1860) Voor zijn herstel vertrok hij naar één van de kanaaleilanden.

Eenmaal hersteld ondernam hij wandelvakanties in het Wicklowgebergte en in Frankrijk (1862). Hij schreef over onderwerpen zoals natuur en religie in een stijl die aan Tennyson deed denken. Voorbeelden daarvan zijn gedichten zoals Glandalough" en "Prisoner of Mont st. Michel" een langer gedicht, dat gebaseerd was op zijn reis naar Frankrijk & welke in onder andere the Edinburgh review zeer lovend werd ontvangen. In datzelfde jaar keerde hij terug naar Dublin om zijn studies te hervatten.

Armstrong overleed ten gevolge van Tuberculose op 24 februari 1865.

Zijn gedichten werden posthuum gepubliceerd, met een voorwoord door GAC Chadwick (1865) en later opnieuw als poëtische werken in hetzelfde jaar als The Life and Letters (1877), beide uitgegeven door zijn br. George Savage-Armstrong, hoogleraar Engels aan het Queen's College, Cork. Later gevolgd door de uitgaves van Ballads of Down (1901) & Stories of Wicklow (1892)

Enkele voorbeelden van zijn poëzie zijn hier terug te vinden.

Geen opmerkingen: