zondag 17 oktober 2010

Panait Cerna, Roemenië (1881-1913)Panait Cerna werd geboren als Panait Stanciov op 26 augustus of 25 september 1881 te Cerna.

Zijn vader eveneens luisterend naar de naam Panait Stanciov was een Bulgaarse onderwijzer die was neergestreken te Cerna, toen nog een Ottomaanse provincie, en aldaar in het huwelijk trad met Maria Tacu, maar hij verliet haar reeds voor de geboorte van hun zoon. Toen de Roemeense overheid het te Cerna voor het zeggen kreeg, wenste hij zich daar als Bulgaarse nationalist niet bij neer te leggen., zijn gezin in grote armoede achterlatend. Vader en zoon zouden elkaar nooit ontmoeten maar zorgde er wel voor, dat panait zich bovenmatig interesseerde voor de cultuur van zijn voorouders en dat hij later vloeiend Bulgaars sprak.

Cerna studeerde filosofie en letterkunde te Boekarest. Hij debuteerde als dichter in 1897 toen Foaia interessante magazine zijn Trecutul (Het Verleden), een bewerking van Nikolaus Lenau's poezie. Zijn eerste echte poezie publicatie volgde twee jaar later met Orientale in Carmen. Ondanks zijn financiële problemen studeerde hij af in 1906. In diezelfde periode werd er tuberculose bij hem geconstateerd. In Boekarest maakte hij al snel deel uit van de plaatselijke literaire cirkel en schreef geregeld bijdragen voor verschillende bladen zoals Convorbiri Literare.

In 1908 besloot hij zijn studies voor te zetten in het Duitse rijk. Eerst in Heidelberg en vervolgens te Berlijn, waar hij filosofie, Engels en Duits studeerde. Tussen het einde van 1910 en begin 1912 studeerde hij te Leipzig, alwaar hij kort na zijn afstuderen op 26 maart 1913 zou bezwijken aan de tuberculose.

In 1910 was er reeds een verzameld werk van hem verschenen.


Geen opmerkingen: