zaterdag 2 oktober 2010

Julian del Casal. Cuba (1863 - 1893)
Jose Julian Herculano del Casal y de la Lastra werd geboren op 7 november 1863 te Havana, Cuba als zoon van een Spaanse moeder en een Cubaanse vader. Casal's moeder overleed toen hij slechts vijf jaar oud was. Een gebeurtenis die de jongen voor het leven zou tekenen. Het feit dat zijn vader nooit thuis gaf op het gebied van verlenen van enige emotionele steun maakte het er niet beter op. Waarmee de thema's angst en eenzaamheid in zijn poëzie al snel verklaard lijken.

Julian werd al snel door zijn vader naar een kostschool te Belén gestuurd alwaar hij zou afstuderen in 1879. Daarna volgde nog een studie rechten aan de universiteit te Havana. Maar na een jaar had hij dat ook wel gezien en accepteerde een functie bij het ministerie van Financiën in de Cubaanse hoofdstad. Gedurende deze periode begon hij artikelen te schrijven voor La Habana Elebante, maar naar aanleiding van een pittige column over de Gouverneur Generaal van Havana werd hij ontslagen.

Hij vertrok naar Spanje om zich voor even aan alle commotie te onttrekken, maar kwam daar al snel zonder geld te zitten en keerde na enkele weken al weer terug naar Cuba, waar hij de journalistieke pen weer oppakte en verschillende kranten begon te voorzien van de nodige kopij.
Maar zijn geestelijke gemoedtoestand werd al snel een te groot obstakel zodat hij zijn baan opzegde en zich steeds meer terugtrok uit het sociale leven, zich beperkend tot de contacten met enkele vrienden. Daarentegen onderhield hij wel veel correspondenties met dichters en andere intellectuelen buiten Cuba, zoals Ruben Dario en Gustave Moreau.

Hoewel del Casal al langer poëzie schreef, zouden de eerste gedichten pas na de dood van zijn vader in 1885 gepubliceerd worden. Eerst in verschillende periodieken zoals La Habana Elegante & El Figaro. Zijn eerste bundel Hojas al viento verscheen in 1890, gevolgd door Nieve (1892) & Busros Y rimas (1893). Daarnaast publiceerde hij onder andere vertalingen van Baudelaire.

Na verschillende jaren geplaagd te zijn door de Tuberculose overleed hij in oktober 1893 op 29-jarige leeftijd. Kort voor het verschijnen van zijn derde bundel.

Flowers

my heart was a crystal vase
and in solitude fragrant grew there
under the starlight, a lily white -
it was a prayer
like a virgin anaemic and pale
all withered this flower i see
now in my heart grows a purple bay rose
it's blasphemy

© Julian del Casal - vertaald door ?

Geen opmerkingen: