zondag 3 oktober 2010

John Keegan Casey, Ierland (1846-1870)John Keegan Casey werd geboren in Milltown, County Westmeath als zoon van een onderwijzer op het hoogtepunt van de grote hongersnood in 1846. Acht jaar later verhuisde het gezin naar Gurteen, nabij Ballymahon in County Longford, alwaar zijn vader hoofd werd van de lokale school.

Als tiener werkte hij als assistent van zijn vader. Er werd dan ook aangenomen dat hij zelf ook onderwijzer zou worden, maar duidelijk teleurgesteld door het ontbreken van een nationalistisch karakter in de aangeboden lesmaterialen, zag hij daar vanaf en wijdde zich liever aan het schrijven van poëzie.

Het was in deze periode dat hij zijn bekendste werk schreef, The rising of the moon over de Ierse opstand in 1798. Casey was amper vijftien toen hij het schreef.

Rising of the moon

"Tell me, tell me, Sean O'Farrell, tell me why you hurry so?"
"Hush me bhuachail, hush and listen," and his face was all aglow
"I bear orders from the captain, get you ready quick and soon
With your pike upon your shoulder for the rising of the moon"

"Tell me, tell me, Sean O'Farrell, where the gatherin' is to be?"
"Near the old spot by the river, right well known to you and me"
"One more thing, the signal token?" "Whistle up the marching tune
For our pikes must be together by the rising of the moon"

Out from many a mud-walled cabin, eyes were lookin' through the
night
Many a manly heart was throbin' for the blessed morning light
A cry arose along the river, like some banshee's mournful croon
And a thousand pikes were flashing by the rising of the moon

All along the shining river one black mass of men was seen
And above them in the night wind floated our immortal green
Death to every foe and traitor. Onward, strike the marching tune
And hurrah me boys for freedom, it's the rising of the moon

Well they fought for dear old Ireland, and full bitter was their fate,
Oh what glorious pride and sorrow fills the name of ninety-eight.
But thank God e'en now are beating hearts in mankind's burning noon,
Who will follow in their footsteps, at the rising of the moon.

(dit is slechts één van de versies die ik tegenkwam)

Toen zijn werk steeds populairder werd vertrok hij naar Dublin alwaar hij een actieve rol begon te spelen binnen de Fennian beweging. Daarnaast schreef hij veelvuldig voor The Nation onder het pseudoniem Leo

In 1866, publiceerde hij de bundel A Wreath of Shamrock. De meeste gedichten die daarin waren opgenomen verschenen eerder in onder andere The Nation. Naar gelang het boek bekender werd, werd hij ook steeds vaker gevraagd als spreker voor grote bijeenkomsten in Dublin, Londen & Liverpool. Dit alles in aanloop naar de grote opstand

Toen de opstand echter werd neergeslagen door de Engelsen, werd Casey zonder enige vorm van proces gevangen gezet en zat hij acht maanden in Mountjoy Prison te Dublin. Hij werd weer vrijgelaten in de veronderstelling dat hij zou vertrekken naar Australie, maar daar dacht Casey duidelijk anders over en dook onder in Dublin, alwaar hij in het geheim verder ging met het schrijven en publiceren van zijn werk.

Het verblijf in de gevangenis had zijn gezondheid echter geen goed gedaan, en hij overleed twee jaar later op 17 maart 1870 aan de gevolgen van Tuberculose. Maar niet nadat hij ij 1869 nog een tweede bundel getiteld : "The rising of the moon" het licht had laten zien.
Hij werd begraven op Glasnevin Cemetery. Volgens de kranten zouden tussen de 50 en 100.000 belangstellenden zijn afscheid hebben bijgewoond.

Geen opmerkingen: