maandag 12 september 2011

Dimcho Debelyanov, Bulgarije (1887-1916)Dincho (zoals zijn naam oorspronkelijk luidde) Debelyanov werd geboren op 28 maart 1887 in Koprivshtitsa te Bulgarije als zoon van een kleermaker. Na het overlijden van zijn vader in 1896 verhuist het gezin naar plovdiv, alwaar ze intrekken bij een oom aan moederskant van de familie. Ze zouden daar acht jaar blijven, een periode die vruchtbaar bleek voor zijn poezie, maar waarin het geluk ver te zoeken was.

In 1904 vertrekt hij naar Sofia alwaar hij begint aan een studie rechten en literatuur aan de universiteit aldaar, maar door geldgebrek zou hij deze niet afronden. Hij onderhield zichzelf door het aannemen van verschillende baantjes zoals redacteur, proeflezer, verslaggever, stenograaf, kantoorklerk bij een metereologisch instituut etc. etc.

In 1906 had hij zijn eerste gedichten gepubliceerd en werd hij een graag geziene gast binnen de literaire cirkels. Hij stond bekend als een aanhanger en propagandist van het West-Europese symbolisme, vooral gecharmeerd van de Fransman Albert Samain.

Hij nam zijn toevlucht tot het leger in 1912 en nam in die hoedanigheid deel aan de eerste balkanoorlog. In Januari 1916 werd hij, na twee jaar voornamelijk kantoorwerk te hebben verricht op eigen verzoek naar Griekenland gestuurd alwaar hij op 2 oktober van dat jaar zou sneuvelen.

Gedurende zijn leven heeft hij nimmer een poëziebundel gepubliceerd. Zijn 115 gedichten werden postuum de wereld ingezonden. 1920 - Stilhove

Geen opmerkingen: