zaterdag 18 augustus 2012

Tadeusz Gajcy, Polen (1922-1944)


Tadeusz Stefan Gajcy werd geboren op 8 februari 1922 te Warschau als zoon van een technicus bij de spoorwegen en overleed aldaar op 16 augustus 1944 gedurende de Opstand.

Toen de oorlog uitbrak was Gajcy net begonnen aan zijn laatste jaar van de Katholieke middelbare school. Hij gaf zich meteen op als vrijwilliger in het Poolse leger, en vocht onder andere gedurende de verdediging van Warschau in september 1939. Een ervaring die een belangrijk thema in zijn poëzie zou worden.

Hij was mede oprichter en redacteur van het literaire tijdschrift Sztuka i Naród. Hij debuteerde onder het pseudoniem Karol Topornicki in de illegale pers met de bundel Widma  in 1943 en wordt tezamen met Krzysztof Kamil Baczynski beschouwd als de grootste dichters van hun generatie.

Net als Baczynski stierf ook Gajcy gedurende de opstanden van Warschau in 1944. Kort daarvoor in de lente van '44 had zijn tweede bundel Grom Powszedni nog het licht gezien.

In 2009 werd Gajcy door de Poolse president postuum onderscheiden met de commandeurs kruis voor zijn bijdrage aan de zelfstandigheid van Polen en ontwikkeling van de Poolse cultuur

vooralsnog geen vertalingen van zijn werk aangetroffen.

Geen opmerkingen: