maandag 17 mei 2010

Iraaks-Koerdische schrijver vermoord na satirisch gedicht

Maandag 17 mei 2010 door Hans Cottyn / De papieren man

Zardasht Osman, een 23-jarige journalist en student, is in Erbil in Iraaks Koerdistan vermoord nadat hij in een gedicht kritiek had geuit op het nepotisme en de corruptie van de president van de Koerdische autonome regio in Irak, Massoud Barzani. Zo meldt The Huffington Post.

Osman werd voor de universiteit waar hij studeerde door onbekenden ontvoerd. Vier dagen later werd hij dood en geboeid teruggevonden. Vrienden en familie van Osman zijn er zeker van dat de moord werd uitgevoerd door de veiligheidstroepen van president Barzani als wraak voor het gedicht dat Osman heeft geschreven. Als gevolg van de moord braken in Erbil felle protesten uit en betogers probeerden het Koerdisch parlement te bestormen.

Osman schreef onder pseudoniem voor verschillende Koerdische websites, onder meer voor het in Zweden gevestigde Kurdistanpost. Het gewraakte gedicht verscheen al in december en de journalist was al enkele keren langs de telefoon bedreigd geweest. Hij studeerde Engels aan de universiteit van Erbil en zou normaal komende juni zijn diploma halen.

Geen opmerkingen: