zaterdag 16 januari 2010

Rupert Brooke, Engeland (1887-1915)Rupert Chawner Brooke werd geboren op 3 augustus 1887 te Rugby. Hij volgde zijn middelbare opleiding te Rugby, om vervolgens de univiersiteit in Cambridge te bezoeken, alwaar hij in 1909 afstudeerde.

Daarna reisde hij door Europa en in de jaren 1913-1914 ook door de Verenigde Staten, Canada en Nieuw-Zeeland. Voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was hij overigens weer terug in Engeland en nam dienst bij de marine.

In 1915 vertrok hij op expeditie naar de Dardanellen, maar aan de militaire campagne zou hij nooit deelnemen: hij overleed op 23 april 1915 op het eiland Skyros aan bloedvergiftiging door een geïnfecteerde muggenbeet en werd aldaar begraven.

Brooke begon met het schrijven van poëzie toen hij nog op school zat in Rugby. Zijn eerste bundel, Poems, werd gepubliceerd in 1911. Zijn dichterstalent werd bewonderd, maar ook zijn knappe uiterlijke verschijning. De dichter William Butler Yeats omschreef hem als 'de knapste jongeman in Engeland'. De bundel 1914 and Other Poems verscheen in 1915. De oorlogssonnetten die daar deel van uitmaken, maakten diepe indruk.

1914 V. The Soldier

If I should die, think only this of me:
That there's some corner of a foreign field
That is for ever England. There shall be
In that rich earth a richer dust concealed;
A dust whom England bore, shaped, made aware,
Gave, once, her flowers to love, her ways to roam,
A body of England's, breathing English air,
Washed by the rivers, blest by suns of home.

And think, this heart, all evil shed away,
A pulse in the eternal mind, no less
Gives somewhere back the thoughts by England given;
Her sights and sounds; dreams happy as her day;
And laughter, learnt of friends; and gentleness,
In hearts at peace, under an English heaven.

Een bundel met verzameld werk werd uitgegeven in 1918. De uitgave van 1952 is echter de meest volledige. In 1956 verscheen The Prose of Rupert Brooke, met een verzameling artikelen en niet eerder gepubliceerde manuscripten. Letters from America (1916) bevat een serie artikelen die Brooke vanuit de Verenigde Staten schreef voor het blad The Westminster Gazette.

meer info over Brooke vind je onder andere hier

Geen opmerkingen: